svenska
Lyssna
MENY

Kolonialism ONLINE

När, hur och varför koloniserade de europeiska staterna olika delar av världen? Vad ledde detta till och hur ser vi kolonialismens spår och effekter idag?

Skolprogram Kolonialism Online

VÄRLDSKULTURMUSEERNA ONLINE

Har du inte möjlighet att besöka museet med din klass? Häng då med på ett digitalt skolprogram med pedagog från Världskulturmuseerna!

Skolprogrammet sker via Microsoft Teams, Zoom eller annan likvärdig plattform. Klassens elever kan befinna sig i klassrummet såväl som i hemmet. I samband med bokning återkopplar museets pedagog vilka tekniska specifikationer och rutiner som gäller för skolprogrammet.

LEKTIONSINNEHÅLL

Världskulturmuseernas museer och samlingar består av ett stort omfång av utställningar, föremål, bilder, levnadsöden och historien som kan berätta om kolonialismen och dess arv och effekter. I detta avseende har ingen annan kulturarvsinstitution i Sverige ett material som är så pass starkt och unikt.

Samlingarna kan bland annat berätta om koloniseringen av Nordamerika, Sydamerika, Afrika och Oceanien. Utställningarna kan dessutom berätta om de svenska kolonierna Nya Sverige och Saint Barthélemy, och om den svenska delaktigheten i den transatlantiska slavhandeln. Teman och begrepp som kan tas upp är kolonialism, imperialism, världshandel, slaveri, slavhandel, kulturmöten, migration, rasism och rasbiologi, världskrig, källor, källkritik samt kolonialismens spår och effekter.

Programmen fokuserar till stor del på urfolkens och lokalinvånarnas upplevelser av
kolonialismen och de utomstående erövrarnas övertagande av deras territorium.

Fokus ligger även på museiföremål och vad de kan berätta.

Utifrån nedan epoker, områden och teman kan inriktningar av skolprogrammet efterfrågas. 

Se lärarhandledningen för mer information om inriktningarnas innehåll samt arbetsmaterial och lektionsplanering. 

Skolprogrammet riktar sig främst mot skolämnena Historia, Samhällskunskap, Geografi och Religion, men kan även riktas mot historiska studier inom språkämnena Engelska, Spanska, Franska, Portugisiska och Japanska. 

Programmets upplägg är föreläsningsbaserat med bilder som visas och möjligheter till frågor finns. 

INFORMATION

Skolform: Högstadiet, gymnasiet och vuxenutbildningar.
ONLINE via valfri plattform: (Teams, Zoom, Google Meet)
Längd: 45-60 minuter
Pris: Avgiftsfritt (grundskola & gymnasium), 1 600 kr (vuxenutbildningar)

För att boka detta mejla din förfrågan här. 

ARBETSMATERIAL OCH LEKTIONSPLANERING

Se fullständig läro- och kursplan
Ladda ned Lärarhandledning (PDF)