svenska
Lyssna
MENY

Weiqi / Go – historia och spelregler

Go, eller Weiqi som det heter på kinesiska, är det äldsta kända brädspelet som fortfarande spelas med samma regler. Idag finns det ca 40 miljoner spelare, framför allt i Ostasien, men spelet har också spridits till andra världsdelar.

Spelbräde för weiqi. Fotografi.

Det här brädspelet heter Weiqi på kinesiska och Go på japanska. Enligt en legend var det kejsare Yao i Kina som skapade spelet för mer än 2500 år sedan. Han ville utbilda sin son som han ansåg vara självgod, arrogant och odisciplinerad. Weiqi var länge en av de fyra konsterna man måste kunna för att kallas lärd. Hit hörde också musikinstrumentet Qin, kalligrafi och måleri. Weiqi-spelare är ett vanligt motiv i östasiatisk konst och poesi.

Weiqi är det äldsta kända brädspelet som fortfarande spelas med samma regler. Idag finns det omkring 40 miljoner spelare, framför allt i Ostasien, men Weiqi har också spridits till andra världsdelar. Varje år anordnas många stora tävlingar med höga prissummor till vinnarna. Vissa yrkesspelare kan därför ägna hela livet till att utforska detta eleganta, poetiska och matematiskt svåra strategispel. I den östasiatiska kulturen är de bästa spelarna lika kända som västvärldens idrotts- och popstjärnor.

Regler

Reglerna till spelet är enkla, men möjligheterna är oändliga. Två spelare placerar i tur och ordning svarta och vita stenar på ett rutnät av 19x19 linjer. Den som omringar en stor sluten yta med minst två qi (rutor) vinner spelet.