svenska
Lyssna
MENY
Omslagsbild för utställningen

Världens spel

Öppnar 1 april 2023.

Game on! Våren 2023 öppnar Världskulturmuseet i Göteborg en utställning om spel och spelande genom tiderna. Här möter 4 000 år gamla brädspel dagens spelkultur och spel från olika delar av världen står sida vid sida. I utställningen kommer du kunna utmana nära och kära, lära dig om spel som är förbjudna och spela kopior av spel ur samlingarna. Tärningen är kastad!

Från gudar till gamers

Människan har i alla tider och på alla möjliga platser spelat tillsammans. Spel är ett sätt att mötas och umgås – både fysisk och digitalt. De kan användas för att lösa konflikter, spå i framtiden eller för att få kontakt med gudomliga väsen. Gemensamt för alla typer av spel är att det finns regler som spelarna måste följa, regler som kan variera i olika grupper och över tid och rum.

Spel och lekar har haft en enorm betydelse för människans utveckling. Genom spel tränar vi många förmågor, inte minst samvaro med andra. Precis som människor utvecklas, utvecklas även nya spel ständigt. I utställningen kommer du kunna följa denna utveckling från dåtid till nutid.

Nutid, föremål och forskning

I Världskulturmuseernas samling finns mängder av spel som spänner över olika tider och platser. Nu plockas dessa föremål fram ur magasinen, och i flera fall, exponeras för besökare för första gången – sida vid sida med nyare brädspel och spelformer som rollspel och lajv.

I utställningen får du även möta spelare från olika platser runt om i världen som presenterar sitt favoritspel. Utställningen skapas med flera samarbetspartners. Däribland Digital Ludeme Project – ett forskningsprojekt om hur spel sprids, samt Universitetet i Maastricht.

Spel är inte bara enkelt och roligt – utställningen lyfter också spel om pengar och makt och spel som av olika anledningar förbjudits. Det här är bara två exempel på hur spel kan fungera som utgångspunkt i ett vidare utforskande av olika kulturer och historiska händelser.

Vad händer mer på museet?

Under utställningsperioden kommer du kunna lyssna på spännande föreläsningar, möta passionerade spelföreningar och uppleva musik kopplat till spel och spelande. Skriv redan nu in invigningen 1 april 2023 i almanackan!

Har du en aktivitet du vill samarbeta kring? Skicka ditt förslag till programforslag@varldskulturmuseerna.se

 

Ett guldkorn ur utställningen: Karuta med fyra sviter

kortsamiling-karuta.jpg

Det här är en av världens äldsta bevarade japanska kortlekar. Carl Peter Thunberg, en av Carl von Linnés lärjungar, köpte den när han besökte Japan på 1770-talet. Medan hans skepp låg och väntade på gynnsamma vindar på väg från Nagasaki till Edo kom han närmre den japanska besättningen än vanligt. Han fick bland annat se hur de spelade kort. Det hade han inte sett någon göra i land.

Kortspel var i stort sett förbjudet i Japan under Edo-perioden (1603-1868) men en del japanska sjömän spelade ändå till sjöss. Sjömännen spelade ett enkelt spel om pengar där det gällde att ha högst kort. Carl Peter Thunberg skrev i sin dagbok att spelet liknar det europeiska kortspelet Sala hybika, även kallat Petits paquets. Han fick därmed en unik inblick i japanska spelkort och förde med sig en kortlek hem till Europa.

Portugisiska köpmän och missionärer tog med sig kortspel till Japan på 1500-talet. I Japan kallas kort för karuta efter det portugisiska ordet carta. Den här kortleken är en japansk variant av den latinska kortleken vilken är vanligast i västvärlden idag. Den är indelad i fyra sviter och har klädda kort likt sin europeiska förlaga.