svenska
Lyssna
MENY
Tre personer går in i en spelvärld. animation.

Världens spel

Öppnar 1 april 2023.

Game on! 1 april öppnar Världskulturmuseet i Göteborg en utställning om spel och spelande genom tiderna. Här möter 4 000 år gamla brädspel dagens spelkultur och spel från olika delar av världen står sida vid sida. I utställningen kommer du kunna utmana nära och kära, lära dig om spel som är förbjudna och spela kopior av spel ur samlingarna. Tärningen är kastad!

Invigning 1 april

Välkommen på invigning lördag 1 april! Under dagen blir det spelmusik framförd live, invigningstal och massor av spel. 

Till öppningsprogrammet

Från gudar till gamers

Människan har i alla tider och på alla möjliga platser spelat tillsammans. Spel är ett sätt att mötas och umgås – både fysisk och digitalt. De kan användas för att lösa konflikter, spå i framtiden eller för att få kontakt med gudomliga väsen. Gemensamt för alla typer av spel är att det finns regler som spelarna måste följa, regler som kan variera i olika grupper och över tid och rum.

Spel och lekar har haft en enorm betydelse för människans utveckling. Genom spel tränar vi många förmågor, inte minst samvaro med andra. Precis som människor utvecklas, utvecklas även nya spel ständigt. I utställningen kommer du kunna följa denna utveckling från dåtid till nutid.

Nutid, föremål och forskning

I Världskulturmuseernas samling finns mängder av spel som spänner över olika tider och platser. Nu plockas dessa föremål fram ur magasinen, och i flera fall, exponeras för besökare för första gången – sida vid sida med nyare brädspel, rollspel, lajv och digitala spel, som arkadspel, indiespel och e-sport.

I utställningen får du även möta spelare från olika platser runt om i världen som presenterar sitt favoritspel. Utställningen skapas med flera samarbetspartners. Däribland Digital Ludeme Project – ett forskningsprojekt om hur spel sprids – som leds av Cameron Browne vid Universitetet i Maastricht.

Spel är inte bara enkelt och roligt – utställningen lyfter också spel om pengar och makt och spel som av olika anledningar förbjudits. Det här är bara två exempel på hur spel kan fungera som utgångspunkt i ett vidare utforskande av olika kulturer och historiska händelser.

Vad händer mer på museet?

Under utställningsperioden kommer du kunna lyssna på spännande föreläsningar, möta passionerade spelföreningar och uppleva musik kopplat till spel och spelande. Skriv redan nu in invigningen 1 april 2023 i almanackan!

Kommande programpunkter kopplade till utställningen hittar du här.

Har du en aktivitet du vill samarbeta kring? Skicka ditt förslag till programforslag@varldskulturmuseerna.se

Världens spel visas 1 april 2023 - 18 augusti 2024.

Upplev spelhistorien

Vad skulle en spelutställlning vara utan spel att spela? Här kan du läsa mer om några av spelen du kan testa i utställningen:

Ett guldkorn ur utställningen: Karuta med fyra sviter

kortsamiling-karuta.jpg

Det här är en av världens äldsta bevarade japanska kortlekar. Carl Peter Thunberg köpte den när han besökte Japan på 1770-talet. Han var en av Carl von Linnés lärjungar. Medan hans skepp låg och väntade på gynnsamma vindar på väg från Nagasaki till Edo kom han närmre den japanska besättningen än vad som var vanligt. Han fick se hur de spelade kort, vilket han inte hade sett några japaner i land göra.

Kortspel var i stort sett förbjudet i Japan under Edo-perioden, mellan 1603–1868. Men en del japanska sjömän spelade ändå till sjöss. Sjömännen spelade ett enkelt spel om pengar där det gällde att ha högst kort. Carl Peter Thunberg skrev i sin dagbok att spelet liknar det europeiska kortspelet Sala hybika, även kallat Petits paquets. Han fick en unik inblick i japanska spelkort och förde med sig en kortlek hem till Europa.

Portugisiska köpmän och missionärer tog med sig kortspel till Japan på 1500-talet. I Japan kallas kort för karuta efter det portugisiska ordet carta. Den här kortleken är en japansk variant av den latinska kortleken. Den är indelad i de fyra sviterna stavar, svärd, bägare och mynt samt har klädda kort likt sin europeiska förlaga.

Vill du veta mer om Karuta? Lyssna på podden Inside the box. 

I avsnitt 27: Japanska kortspel - från karuta till Nintendo, gästar Marcus Richert, kortspelsforskare och kortspelsmakare och pratar om Japans kortspelskultur. Finns där poddar finns och på denna sida.