svenska
Lyssna
MENY

Ganjifa

Ganjifa är ett kortspel som främst har spelats i Indien och Persien, men även i Mellanöstern och Turkiet. Det spelades av alla samhällsklasser och för några årtionden sedan kunde man fortfarande se Ganjifa spelas på Indiens landsbygd. 

En spellåda. Foto.

Ganjifa kom från Persien till Indien under Mogulriket, ett islamskt imperium i södra Asien som varade i 300 år, mellan 1526-1858. Både män och kvinnor verkar ha spelat under den här perioden. Senare blev det ett spel enbart för män. Nu för tiden spelas korten väldigt sällan och säljs mest som samlarobjekt. 

Ganjifa-korten är oftast runda. De kunde tillverkas av dyrt material som elfenben eller billigare material som papper eller tyg. Spelet är ett trumfspel, där kort av en särskild färg eller sort får ett högre värde än andra kort. Trumfkortet, som öppnar spelet, varierar beroende på om man spelar under dagen eller natten.

Dashavatara-korten med motiv från hinduismen var den mest populära sorten. De hade motiv av guden Vishnus tio avatarer. Ordet ganjifa kommer från persiskans ganj som betyder skatt. Några av korten har också kvar sina persiska namn. Andra kort skildrar scener från det indiska eposet Ramayana. Korten från Mogulriket visar ofta militärer och scener från hovlivet. Där finns också personer som spelar kort och andra brädspel avbildade.

Spelregler

I videon nedan kan du lära dig hur du spelar ganjifa!