svenska
Lyssna
MENY
Säng i Tillsammans

Tillsammans

Upptäck, lek och lär för hela familjen

Tillsammans är en utställning med lek och lär för både små och stora. Tillsammans handlar om det fantastiska och det svåra med att vara tillsammans och tar med utgångspunkt i föremål från museets samlingar upp relevanta frågor för målgruppen barn 0-12 med vuxna. Här utforskar barn och vuxna tillsammans och leker och lär genom både kropp, hjärta och hjärna.

Dans i Tillsammans

VAD HANDLAR TILLSAMMANS OM?

Tillsammans sätter barnens frågor i fokus. Hur känns det att sakna någon? När passar jag in i gruppen? Är det bara dumt att bråka eller behövs det ibland? I utställningens olika delar får barn och vuxna på ett lekfullt och pedagogiskt sätt gå igenom känslor som uppstår i vardagen. Utställningen står med ett ben i samtiden och ett i museets föremålssamlingar där över 1000 föremål och deras berättelser har valts ut för att spegla dagens frågeställningar.

Klättra i Tillsammans

TEMAN OCH ANPASSNING FÖR OLIKA ÅLDRAR

Utställningsrummet är ett okänt landskap att utforska tillsammans, och består av platser och gläntor med olika karaktär och temperatur. Här finns sju permanenta teman, Passa in, Förstå varandra, Skiljas åt, Bråka och bli sams, Dansa, Bo ihop och Samspela. Genom årliga förändringar kommer innehållet i dessa delar att bytas ut efter hand.

I utställningen finns olika aktiviteter som är tänkta att passa lite olika åldrar - för de allra minsta finns spännande ytor att känna på, mjuka soffor och platser för vila och stora lekskulpturer att klänga på. För mellanåldern kan insikter om ansiktsuttryck tränas i charader och brädspel. För de äldsta finns olika strategier kring konfliktlösning. Och vissa delar passar alla åldrar – som rummet med danser från världens alla hörn.

Ingen kan leva helt ensam - alla behöver vi varandra

Tillgänglighet

Utställningen är producerad så att den som sitter i rullstol får lika stor behållning som den utan och texterna är anpassade för olika läs- och skrivsvårigheter. Läs mer om museets tillgänglighetsarbete här.

Blisskarta

Besök utställningen digitalt

Här kan du besöka utställningen och läsa mer om föremålen i utställningen.

 

Läs mer om de olika delarna i Tillsammans

Testa cirkus i Tillsammans

Ta tag i en vuxen eller två i närheten och testa cirkus tillsammans! Vi provar enkel akrobatik ihop med Cirkus Unik. En lekfull och nära stund för stora och små.

Alla filmer finns textade och teckentolkade som du kan slå på genom knapparna i spelaren.

Våningssängen

Flaggan

Du kan se fler cirkusfilmer på Världskulturmuseernas samlingssida för digitalt innehåll.

Se fler cirkusfilmer