svenska
Lyssna
MENY

VÄRLDENS SPEL

Vad är ett spel egentligen? Vem bestämmer hur det ska spelas? Världens spel är ett skolprogram för mellanstadiet om hur spel kan se ut, om instruerande texter och vad ett spel kan behöva för att kunna spelas.

Bild på tre personer som går in i en spelvärld

I skolprogrammen till utställningen Världens spel tar vi reda på mer om olika spel från hela världen, nya som gamla. Vi kommer att ta reda på var en del spel kommer ifrån, hur det har spridits samt hur de har uppstått ur traditioner och kulturer. Med de äldre eleverna tittar vi bland annat även på kolonial och religös påverkan, förbjudna spel och hur spel har utvecklats och spridits över århundraden. 

De skolprogrammen vi erbjuder är följande:

UPPTÄCK VÄRLDENS SPEL (mellanstadiet, högstadiet, gymnasiet)
Besöket inleds med en enklare visning av utställningen och efter det får eleverna testa de olika spelen i utställningen. Här kan det vara bra om ni som lärare meddelar om ni vill att eleverna ska kunna spela dator- och arkadspelen eller om ni hellre vill att eleverna ska testa på sådana spel som de inte kan spela hemma.
Skolprogrammet har ingen direkt anknytning till skolverkets läroplan men funkar bra som utflyktsmål i början av terminen som en kick-off eller i slutet av terminen som en kick-out.

ATT GÖRA EGNA SPEL (mellanstadiet)
Eleverna arbetar med att ta fram egna brädspel.
Besöket inleds med en historisk tillbakablick och får se hur spel har ändrats och kombinerats. Efter det får eleverna i mindre grupper börja komma på egna spel till givna spelplaner där de får olika utmaningar längs vägen.

Eleverna får här möta speldesign i en enklare form och arbetar med idégenerering, överernskommelse om spelets mål samt påbörja designprocessen. Grupparbetet tas med tillbaka till klassrummet där ni kan fortsätta att jobba med spelets regler och öva på instruerande text. 
Besöket avslutas med att eleverna får testa de olika spelen i utställningen. 

Skolprogrammet rör sig kring ämnena svenska och här går det att samarbeta med bild och slöjd i designprocessen. Tillsammans tränar vi också färdigheter i idégenerering och problemlösning.

Info & bokning

Målgrupp: mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet
Tid: ca. 60 minuter, starttider kl.9 och kl.10.15
Kostnad: 600kr (förskola, grundskola & gymnasium), 2 000 kr (vuxenstuderande)
Antal: max 32 elever per grupp
Plats: 
På Världskulturmuseet i utställningen Världens spel

För att boka, maila skolinfo@varldskulturmuseet.se

Du kan även boka pass via KuBo 
(För skolor inom Göteborgs stad)

BOKA PÅ KUBO

Information inför skolbesök

Du når oss enklast på skolinfo@varldskulturmuseet.se
Telefonnummer: 010-4561178 (Telefontid onsdagar kl. 13-15)