svenska
Lyssna
MENY

Existens: framtid och identitet

Välkomna till ett skolprogram om framtidsberättelser

skolprogram Existens 2

Utställningen Existens kommer stå klar med alla teman 2025 och kommer öppna upp för fler frågor om död, identitet och framtid, att växa upp och lämna barndomen bakom sig, vad det är att bli vuxen, vad som ger kraft och om kärlek. DET HÄR ÄR EN LITEN UTSTÄLLNING OM DE STORA FRÅGORNA I LIVET. Här kommer det gå att jobba med bred ämneskoppling  Ett museibesök är också bra språkträning.  Utbudet kommer utvecklas efter hand. 

-Boka klassen till ett pilottest av vårt nya skolprogram om framtidsskildringar!

I slutet av september bjuder vi in till den andra delöppningen av utställningen på temat framtid och identitet.

Redan nu går det boka testtillfällen där vi provar innehåll och aktiviteter. Under testtillfället får klassen genomföra och utvärdera. Det här deltemat kan passa för ett ämnesövergripande tillfälle men kopplar särskilt väl till sociologi, svenska och bild. Tekniklärare har frågat om detta program, är någon lärare i teknik intresserad, får ni gärna höra av er igen, så tittar vi på möjligheter!

Skolprogrammet kopplar till:

Sociologi för gymnasiet. Vi diskuterar hur människor formas av och skapar samhällen, kulturer och identiteter. Detta inkluderar förståelsen för hur samhällen hanterar förändringar och påfrestningar och hur relationen mellan individ och samhälle kan se ut, tex hur indivier och samhällen uppräthåller stabilitet och robusthet trots yttre påfrestningar 

Svenska för gymnasiet. Vi använder bl. a. fiktion där vi utgår från en graphic novel och går vidare till eget kreativt skapande i form av story boarding, eller seriestrip. Det här ger eleven möjlighet att öva kreativitet och att skapa sin berättelse om framtida utmaningar och möjligheter. Eleverna uppmuntras att rita och skriva egna berättelser och skapa egna framtidsskildringar.

Bild för gymnasiet. Eleverna får jobba med serier och storyboards, där vi övar på att kombinera text och bild för att berätta en historia. Det här är ett sätt att öva tekniker och verktyg för att skapa bilder. Vi tittar också på publicerade serier och eleverna får tillfälle att testa tolka och analysera bilderberättelser och kritiskt granska hur bild och text samverkar för att skapa mening.

Det här programmet är också möjligt att nivåsätta för högstadieklasser, hör av dig om du är intresserad av detta.

Innehåll

Hur skapas bilder av framtiden? Hur beskrivs framtiden? Hur rustar vi oss för att skapa en framtid tillsammans? I det här skolprogrammet tittar vi på olika sätt att se på framtid och får tillfälle att uttrycka oss själva och skapa en storyboard / seriestrip.

Metod

Vi jobbar med fakta, berättelser och föremål, men också fiktion, text och bild. Där kreativitet och färdigheter i att tolka och skapa står i centrum, vilken framtid får vi eller ett scenario där vi befinner oss i framtiden och blickar bakåt.

Välkommen till ett lustfyllt och utforskande museibesök där elevens åsikter och idéer är betydelsefulla.

boka testtillfällen via skolinfo@varldskulturmuseet.se skriv boka testtillfälle Existens och framtid i ämnesraden. Välkomna!

 

 

INFO & BOKNING

Målgrupp: Gymnasiet, Universitet/Högskola, Folkhögskola, SFI
Tid: ca. 60 minuter 
Kostnad: 600kr (upp till och med gymnasiet), 2 000 kr (vuxenstuderande)
Antal: max 32 elever per grupp
Plats: 
På Världskulturmuseet i utställningen Existens

Dessa pass bokas via KuBo med starttider kl. 09.00 och 10.15. 
(För skolor inom Göteborgs stad)

BOKA PÅ KUBO

 

Du når oss enklast på skolinfo@varldskulturmuseet.se
Telefonnummer: 010-4561178 (Telefontid onsdagar kl.13-15)