svenska
Lyssna
MENY
Utställningsbild: Svarta tråden

Svarta tråden

t om 29 augusti 2021

Afrikanskt mode har på senare tid rönt stor uppmärksamhet på den internationella modescenen. Några av de mest omtalade afrikanska modeskaparna intar nu Världskulturmuseet där deras kreationer mixas med textil och föremål ur museets samlingar i utställningen Svarta Tråden.

Utställningens medskapare Marché Noir och Imane Ayissi är två Paris-baserade varumärken som gör stort avtryck på den internationella modescenen. I sitt skapande följer de tråden tillbaka till Västafrikas vävare, skräddare, marknader, färger, material och snitt – bortom bilden av tryckta tyger som typiskt afrikanskt. 

AGBOZUME 

Utställningens design är inspirerad av Agbozume – en gigantisk marknad i Ghana som länge varit centrum för handel med textil och kläder. Marché Noirs grundare Amah Ayivi besöker marknaden regelbundet för att få inspiration och köpa både handgjorda tyger och second hand-kläder, som han omformar till plagg för Parismarknaden. 

SAMARBETE 

Svarta tråden är ett samarbete mellan Världskulturmuseernas projekt Afrika pågår och Marché Noir, Art Comes First, Imane Ayissi, Just Africa och Franska Institutet i Sverige. 

Utställningen är en del av Afrika pågår – ett dialogprojekt på Etnografiska museet i Stockholm. Projektet är utforskande och metodutvecklande med syfte att lyfta fram nya perspektiv på den afrikanska kontinenten.
En ambition är att göra museisamlingarna från Afrika relevanta för fler och nya besökare. En del av utställningen Svarta tråden kommer visas på Etnografiska museet i Stockholm.

Svarta tråden visas på Världskulturmuseet 10 oktober 2020 – 29 augusti 2021.

Foto: Robert Preston

Se utställningen digitalt

Följ med Mattias på en digital visning av utställningen Svarta Tråden.

Filmer i utställningen

I utställningen ingår två kortfilmer om modeskaparna Amah Ayivi och Imane Ayissi, inspelade på franska residenset i Stockholm. Filmerna är producerade av Franska institutet och regisserade av King Kunta. 

In conversation "Black thread"

Samtal i Paris med haute couture-designern Imane Ayissi och Amah Ayivi, skaparen av varumärket Marché Noir. Regi: Chayet Chiénin. 

Imane Ayissi (Imane Ayissi) och Amah Ayivi (Marché Noir) pratar med journalisten Chayet Chiénin om att skapa design genom sina västafrikanska rötter och textiltraditioner. Båda designer använder material från vävare i Agbozume-marknaden på den Ghananska gränsen nära Togo. Imane Ayassis och Amah Ayivis design finns utställd i "Svarta Tråden" som visas på Världskulturmuseet i Göteborg 10 oktober 2020 -29 augusti 2021.
Video- och textspråk: Engelska.