svenska
Lyssna
MENY
Utställningsbild Last night in Sweden - Revisited

Last night in Sweden - Revisited

Visas t o m 9 augusti 2020

I en tid där "Sverigebilden" diskuteras flitigt, lyfter ett 40-tal fotografier fram vardagskvällar ur olika perspektiv. Last Night in Sweden är ett av landets mest uppmärksammade fotoprojekt. Det visar ett Sverige långt ifrån tidningarnas förstasidor och låter istället vardagen stå i fokus. Utställningen bjuder in dig som besökare att reflektera kring bilden av Sverige i stort.

Fler än 100 av landets mest erkända dokumentärfotografer samlades 2017 för att tillsammans skildra Sverige. Gemensamt för de tiotusentals bilder som kom in, är att de är tagna efter klockan 18 i april och maj 2017. En jury valde sedan ut 100 bilder till boken Last Night in Sweden. Världskulturmuseet visar upp ett 40-tal bilder både digitalt och framkallat.

 

Tillsammans skapar fotografierna en myllrande mosaik med bilder av fritid och kvällsarbete, vardagsslit och vardagslycka, familj och vänner, stort och smått. De ger ett bredare och kanske mer rättvist intryck av Sverige än vad nyhetsrapportering kan åstadkomma.

Boken och fotoutställningen Last Night in Sweden tillkom som en replik på Donald Trumps beryktade uttalande 2017: "Look what happened last night in Sweden!". Vid tidpunkten förstod ingen vad den amerikanske presidenten egentligen syftade på. Som en motreaktion på denna bild av Sverige bjöd bokförlaget Max Ström in några av landets bästa dokumentärfotografer för att skildra vardagskvällar runt om i Sverige under våren 2017.

Utställningen Last Night in Sweden har tidigare visats på Fotografiska i Stockholm, i EU-parlamentet i Bryssel och på Arbetets museum i Norrköping.