svenska
Lyssna
MENY
Foto: Akira Times

Kimono - från Kyoto till catwalk

TIDIGARE UTSTÄLLNING - VISADES 17/8 2021 - 30/1 2022

Kimonor från 1600-talet till dagens nytolkningar på Tokyos gator, i modeindustrin, populärkulturen och på vita duken - här får du följa det ikoniska plaggets historia och utveckling i den första stora samlingsutställningen i Europa om kimono. Kimono - från Kyoto till catwalk är producerad av Victoria and Albert Museum i London, och består av ungefär 300 föremål - där hälften utgörs av kimonor och andra plagg.

Om utställningen

Kimono - från Kyoto till catwalk är en färgsprakande och stor utställning med över 300 unika föremål som tillsammans berättar om kimonons betydelse genom tiderna, både i Japan och i övriga världen. Legendariska plagg från populärkultur som Star Wars-filmerna och samtida haute couture direkt från catwalken samsas med utsökt broderade plagg och föremål från 1600-talets Japan. Utställningen är producerad av mode-och designmuseet Victoria and Albert Museum i London, och Världskulturmuseet är första stopp av tre på utställningens internationella turné.  När utställningen visas på Världskultumuseet kompletteras den också med fyra kimonor ur Världskulturmuseernas samling.

Ladda ner och läs montertexterna

Här kan du ladda ner och läsa montertexterna i din mobil eller läsplatta. Texterna är uppdelade på tre pdfer, en per utställningsdel.

DEL 1 - Kimono i Japan


DEL 2 - Kimono i världen

DEL 3 - Kimono förändras

Designern bakom WAfrica berättar om idén bakom konceptet

Tradition är förändring! Designkonceptet WAfrica för samman japansk och västafrikansk estetik och skapar något helt nytt. Hör designern Serge Mouangue berätta om idén bakom WAfrica och Världskulturmuseernas nya förvärv, kimonon ”Night Wonders”.

Nörda ner dig om kimono med museets podd

Två färska avsnitt av Världskulturmuseets podd "Inside the Box" handlar om kimono. Fördjupa dig om plaggets historia, nutid, Japan, om japonism, dans, poesi, cultural appreciation och massa annat kimono-relaterat tillsammans med bl a V&As Anna Jackson, dansaren och koreografen Ami Skånberg Dahlstedt, japanintendent Petra Holmberg och kimonofantasten och samlaren Miku Godfrey. Dessutom finns ett avsnitt helt tillägnat japonism där vi djupdyker i ämnet och teceremonin Chanoyu tillsammans med bl a Thomas Ekholm, doktor i japansk historia.

Finns förutom på Spotify även på Apple podcasts och podcasts.nu
I samarbete med Göteborgs universitet och Folkuniversitetet.

Kimono - Kyoto to Catwalk

Röd kimono

Ett ikoniskt plagg

Kimonon är ett ikoniskt plagg. För många japaner förkroppsligar det landets kultur och känsla. För andra är kimonon en exotisk utstyrsel. Dess symboliska status, och det faktum att formen inte har ändrats på många århundraden, gör att kimonon ofta uppfattas som traditionell, tidlös och oföränderlig. Kimono - från Kyoto till catwalk utmanar den idén, genom att presentera plagget som flytande och modernt, både inom och bortom Japan.

Prova suriashi!

Häng med koreografen Ami Skånberg Dahlstedt och testa några olika varianter av suriashi. Suriashi är en japansk flytande gångart som används t ex inom den japanska kabukiteatern och som kommit fram som ett sätt just att gå och röra sig i plagget kimono. Kanske ett sätt att uppleva utställningen på, eller varför inte som en metod att uppleva och ta in omgivningen på ett stilla och medvetet sätt och hitta lugn och fokus. Prova!

A kimono is a moving piece of art Miku Godfrey, privat samlare av kimonor

HÄNG MED V&A PÅ VISNING

Häng med Anna Jackson, intendent på Victoria and Albert Museum, när hon guidar dig genom utställningen Kimono - från Kyoto till Catwalk. Denna film är den första delen av fem. Vill du se resterande delar? Du hittar dem här.

Då filmen är producerad av V&A har den engelskt tal och ingen svensk text. Observera att några föremål har tillkommit och att några få av föremålen som visades i London är ersatta av andra när utställningen visas i Göteborg.

Från puppa till färdigt plagg 

Körsbärsblommor, mönsterteknik och sidenproduktion - här berättar Japanintendent Petra Holmberg och programvärd Miriam Johannesson om tillverkningen av en kimono. Som utgångspunkt har de den bröllopskimono som ingår i Världskulturmuseernas samlingar och som du kan se i utställningen. 

Kimonon är ett spännande exempel på världskultur då den är i ständig förändring och utveckling i mötet med andra kulturer.

Utställningen är producerad av Victoria and Albert Museum i London. 

V&A logga