svenska
Lyssna
MENY
Foto: Akira Times

Kimono - från Kyoto till catwalk

Öppnar så snart läget tillåter

Kimonor från 1600-talet till dagens nytolkningar på Tokyos gator, i modeindustrin, populärkulturen och på vita duken - här får du följa det ikoniska plaggets historia och utveckling i den första stora samlingsutställningen i Europa om kimono. Kimono - från Kyoto till catwalk är producerad av Victoria and Albert Museum i London, och består av ungefär 300 föremål - där hälften utgörs av kimonor och andra plagg. Vi avvaktar fortsatta råd och restriktioner angående Covid-19 och återkommer med öppningsdatum så fort vi vet.

Om utställningen

Kimono - från Kyoto till catwalk är en färgsprakande och stor utställning med över 300 unika föremål som tillsammans berättar om kimonons betydelse genom tiderna, både i Japan och i övriga världen. Legendariska plagg från populärkultur som Star Wars-filmerna och samtida haute couture direkt från catwalken samsas med utsökt broderade plagg och föremål från 1600-talets Japan. Utställningen är producerad av mode-och designmuseet Victoria and Albert Museum i London, och Världskulturmuseet är första stopp av tre på utställningens internationella turné.  När utställningen visas på Världskultumuseet kompletteras den också med fyra kimonor ur Världskulturmuseernas samling. Efter Göteborg ska utställningen visas i Montreal, Kanada och slutligen i Amsterdam, Nederländerna. 

Kimono - Kyoto to Catwalk

Röd kimono

Ett ikoniskt plagg

Kimonon är ett ikoniskt plagg. För många japaner förkroppsligar det landets kultur och känsla. För andra är kimonon en exotisk utstyrsel. Dess symboliska status, och det faktum att formen inte har ändrats på många århundraden, gör att kimonon ofta uppfattas som traditionell, tidlös och oföränderlig. Kimono - från Kyoto till catwalk utmanar den idén, genom att presentera plagget som flytande och modernt, både inom och bortom Japan.

HÄNG MED V&A PÅ VISNING

Häng med Anna Jackson, intendent på Victoria and Albert Museum, när hon guidar dig genom utställningen Kimono - från Kyoto till Catwalk. Denna film är den första delen av fem. Vill du se resterande delar? Du hittar dem här.

Då filmen är producerad av V&A har den engelskt tal och ingen svensk text. 

Från puppa till färdigt plagg

Körsbärsblommor, mönsterteknik och sidenproduktion - här berättar Japanintendent Petra Holmberg och programvärd Miriam Johannesson om tillverkningen av en kimono. Som utgångspunkt har de den bröllopskimono som ingår i Världskulturmuseernas samlingar och som du kan se i utställningen. 

Kimonon är ett spännande exempel på världskultur då den är i ständig förändring och utveckling i mötet med andra kulturer.

Utställningen är producerad av Victoria and Albert Museum i London. På Världskulturmuseet i Göteborg visas den till den 2 maj 2021.

V&A logga