Rasmus Persson i samtal med forskare om sorg och vad den gör med oss människor och samhället i stort - hur kan vi hantera de existentiella frågor som uppstår när livet inte blev som det var tänkt?
Sorg är något som de flesta vill gömma undan, förtränga och inte låtsas om. Men när det ofattbara väl inträffar behöver vi allt stöd vi kan få, både från samhället och från våra medmänniskor.
Forskning visar att sorg ger effekter på hälsan och konsekvenser i samhället. Samtidigt handlar sorg inte om siffror och medelvärden – bakom varje förlust döljer sig individuella upplevelser, livsöden och tragedier.
Hur reagerar och hanterar vi händelser som väcker rädsla och sorg? Vad innebär sorg och hur ser den ut? Vilka konsekvenser kan förlust och sorg få beroende på personlighet, erfarenhet och stöd från omgivningen? Hur kan mer kunskap leda till bättre stöd för anhöriga? Och hur kan vi hantera de existentiella frågor som uppstår när livet inte blev som det var tänkt?
Radiojournalisten Rasmus Persson intervjuar forskare i fördjupande och personliga samtal om aktuella samhällsfrågor.
Mikael Rostila, professor i folkhälsovetenskap och docent i sociologi, Stockholms universitet. Aktuell med boken ”Den dolda sorgen” (Natur och Kultur, 2025).
Petra Boström, docent i psykologi, Göteborgs universitet. Forskar främst kring utvecklingspsykologi och föräldraskap.