I utställningen Gläntan har varje instrument ett styrsätt. Det kan vara en mikrofon, en kamera, en knapp eller en sensor. Signaler skickas till MISK-programmet i en dator. Där omvandlas signalerna till musikaliska kvaliteter- som hur stark eller hög en ton är och vilka effekter eller vilket beteende ett ljud ska ha. Programmet kan också skicka signaler till lampor för att styra dem.
I Gläntan pratar instrumenten med den dator som visar projektionen på väggen. Ljustrådarna i trädet har sensorer som känner av när du tar på dem och skapar ljud och ljusseffekter. Det interaktiva tyget har en 3d-kamera på insidan. Den taktila väggen har mikrofoner på baksidan av plattorna. Det här är exempel på hur man kan sätta samman interaktiva lösningar med MISK-programmet.
Inspirationen till några av de taktila elementen i Gläntan kommer från Dalsland i Västsverige där Laura Blake och Álvaro Aramburu, som har utvecklat designen, bor. Verket inspirerades av promenader som fokuserade på små detaljer som ormbunkar, mossor och svampar. Kanske känner du igen några av formerna och färgerna. I skogen är dessa små detaljer viktiga delar av ekosystemet som behöver varandra för att hjälpa skogen att blomstra. Laura och Álvaro tror att vi kan lära oss mycket av dessa små delar av naturen. De visar oss hur vi bör respektera vår omgivning, varandra och den viktiga roll vi alla kan spela i världen.
MISK står för musik, interaktiv design, sinnesstimulering och kvalitet. Instrumenten i Gläntan erbjuder varierade möjligheter att uttrycka sig, anpassade för olika personer. De har utvecklats i projektet MISK som drivs av Eldorado Resurscenter, Furuboda folkhögskola och Lunds Tekniska Högskola. Projektet är finansierat av Allmänna arvsfonden. Utställningen Gläntan är producerad i samarbete med Världskulturmuseerna.
Läs mer på Eldorado resurscenters hemsida
Alla behöver intryck för sina sinnen. Sinnesintryck är nödvändiga för vår utveckling. De är som näring för hjärnan och vi behöver en variation av olika intryck för att må bra. Mycket av det vi njuter av är upplevelser som stimulerar våra sinnen på ett behagligt sätt.
Upplevelsen av intrycken påverkas av hur vi mår, våra erfarenheter och situationen vi befinner oss i. Det som är behagligt för någon kan vara obehagligt för någon annan.
När det finns möjlighet att uppleva med olika sinnen väcks ofta nyfikenheten och en vilja att utforska.
Läs mer på Eldorado resurscenters hemsida
Samspel uppstår varje gång vi möter en annan människa. Det är värdefullt att vara närvarande och visa intresse för varandra oavsett vem vi möter. Om vi gör det på ett bra sätt kan vi förstå varandra och trivas i vårt möte. Vi behöver få inblick i den andra personens värld och använda våra sinnen för att fånga in vad som är viktigt för personen.
Genom att aktivt tolka och bekräfta varandras kommunikation och vara uppmärksam på små signaler, kan vi bygga starka och givande relationer. Kommunikation är så mycket mer än det som sägs verbalt. När vi upplever tillsammans får vi bra förutsättningar för att skapa ett gott samspel och en ökad förståelse för varandra.
Läs mer på Eldorado resurscenters hemsida
Multisensoriska rum är gjorda för att ge tydliga och behagliga upplevelser för våra sinnen. Intrycken kan anpassas för den som besöker rummet. För att skapa en känsla av harmoni och tydlighet använder man sig av olika typer av belysning, taktila material, musik och vibrationer. Sinnesrum är ett annat namn för multisensoriska rum. Det är vanligt att man inreder ett sinnesrum med bollhav, bubbelrör, fiberoptik, en vattensäng eller en musikbädd.
Multisensoriska rum används i många olika sammanhang, till exempel inom habilitering, psykiatri, skola, vård och omsorg. Man kan också hitta sinnesrum i olika offentliga miljöer, som bibliotek och museer. Snoezelen är namnet på en metod där man använder sig av multisensoriska rum. Snoezelenmetoden är idag spridd över stora delar av världen.
Läs mer på Eldorado resurscenters hemsida
MISK-programmet är gratis och kan laddas ner till en dator. Du kan använda datormusen för att spela. Du kan också använda knappar, joystick, spelkontroller eller ögonstyrning. Datorns mikrofon eller kamera går också använda som styrsätt liksom ett program på din telefon eller pekplatta som pratar OSC eller Midi.
Du kan ladda ned MISK:s egna appar, Face Music eller MISKBall, om du har iOs. Välj nu vad du vill styra i MISK. Vill du spela ljudfiler, synth, visa bilder eller kanske experimentera med ljudeffekter? Klicka på “kontroller” vid den funktion du vill utforska och välj ditt styrsätt. Nu kommer du behöva testa lite olika inställningar för att få det resultat som du vill ha. Våga pröva!