svenska
Lyssna
MENY

Grön energi vs mänskliga rättigheter i Västsahara

05 oktober 2022, kl. 18:00 - 19:30

Möt Erik Hagen i ett samtal med Lars Schmidt om situationen i Västsahara och klimatarbetets konsekvenser för människors rättigheter i regionen.

Var: Världskulturmuseet
Pris: Fri entré
Ytterligare information: Begränsat antal platser. Ingen platsbokning, först till kvar - kom gärna i god tid. Föreläsningen hålls på svenska/norska. Varmt välkomna!
Plats på museet: Seminarierum 3
Flyktingläger i Algeriet

Västsahara står i centrum för en av världens mest långvariga konflikter. Större delen av den tidigare kolonin Spanska Sahara ockuperas av Marocko, medan den västsahariska befrielserörelsen Polisario har utropat territoriet till en självständig stat. FN har sedan ett kvartssekel förgäves försökt genomföra en folkomröstning om territoriets framtida status. Samtidigt står världen inför en alltmer hotande klimatkris.  Marocko bygger ut sol- och vindenergi i den ockuperade delen av Västsahara. Hur påverkar klimatarbetet de mänskliga rättigheterna?

 

Journalisten Erik Hagen från Western Sahara Resource Watch  berättar om konsekvenserna av Marockos 47-åriga ockupation av Västsahara.

Samtalsledare: Lars Schmidt, journalist och en av författarna bakom boken Tyst territorium - Sju reportage om Västsahara

 

I samarbete med Afrikagrupperna

 

Foto: Ulla-Karin Karlson