svenska
Lyssna
MENY

Globala Torget: Engagemang mot förtryck och ofrihet

25 september 2021, kl. 11:30 - 12:55

I Turkiet går den demokratiska utvecklingen baklänges – hur kan vi stödja de som står upp för demokratin? En ny roman utspelar sig i det turbulenta Myanmar. Hur är det att leva under ockupation och apartheid i Palestina och Israel? Bland deltagarna Helena Thorfinn.

Var: Världskulturmuseet
Pris: Fri entré
Ytterligare information: Scrolla ner för att boka din biljett. Begränsat antal platser, endast förbokning. Biljetter gäller för hela blocket om tre samtal.
Plats på museet: Studion
Dekorbild

Globala Torget samlar ett 40-tal svenska organisationer som alla arbetar för en bättre värld. Under 20 år har Globala Torget varit en del av Bokmässan i Göteborg. I år kommer för första gången arrangemanget att genomföras både på Bokmässan och Världskulturmuseet.

Ett hundratal programpunkter om viktiga ämnen äger rum 23 – 26 september. I år är det särskilt fokus på tillståndet för demokratin i världen.

 

11.30-12.00
Turkiet – demokrati på tillbakagång

Situationen i Turkiet har varit turbulent länge och framtidsutsikterna för demokratin är svåra att överblicka. I spåren av pandemin har den auktoritära regimen dessutom kunnat utnyttja situationen för att begränsa det civila samhällets rörlighet och utrymme ytterligare. Bland annat har president Erdogan drivit igenom en lag som ger regeringen möjlighet att tvångsförvalta civilsamhällsorganisationer och beslagta deras tillgångar.

Den breda oppositionen, tidvis splittrad, är det största hoppet för demokratins överlevnad i Turkiet.

Vad händer i landet, hur ser förutsättningarna ut för oppositionen under det auktoritära ledarskapet och vilken roll kan den hårt ansatta oppositionen ha i landets framtid? Hur kan Sverige bidra till en ny riktning för Turkiet – och hur kan svenska civilsamhällesorganisationer stödja sina kamrater i Turkiet?

Medverkande: Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier, Stockholms universitet; Helin Sahin, chef för Team Mellanöstern & Nordafrika, Olof Palmes Internationella Centrum

Moderator: Anna Sundström, generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center

Arrangör: Olof Palmes Internationella Centrum

 

12.10-12.30
Helena Thorfinn – I munkens skugga

Året är 2016 och det har nyligen varit val i Myanmar/Burma. Den ikoniska Aung San Suu Kyi har blivit statsöverhuvud och omvärldens förväntningar är höga på att landet ska ta klivet in i nutiden efter 50 år av grym militärdiktatur.

Till Yangon anländer svenska Katja som har fått sparken från jobbet som kommunikationschef och därför behöver vila upp sig. Hon tänker hälsa på sin systerson Simon, som är trainee på Unicef, och kanske också åka på retreat och lära sig att meditera. Istället blir hon indragen i den politiska hetluften.

Möt författaren Helena Thorfinn i ett samtal med frilansjournalisten och Burmakännaren Axel Kronholm. Helena Thorfinn jobbade som journalist på bland annat SvD, TV4 och SVT innan hon började jobba internationellt med mänskliga rättigheter för bland annat Sida och Rädda Barnen. 2014 - 2017 var hon bosatt i Myanmar/Burma. Den vistelsen har givit upphov till romanen I munkens skugga som utspelar sig under den korta period då det gåtfulla landet öppnade upp för omvärlden.

Medverkande: Helena Thorfinn, författare

Moderator: Axel Kronholm

Arrangör: Norstedts, Olof Palmes Internationella Centrum

 

12.30-12.55
Att leva under ockupation och apartheid

Under året har två stora människorättsorganisationer presenterat rapporter som benämner Israels ockupationspolitik som apartheid. Vi har träffat människor på Västbanken, i Gaza, Jerusalem och inne i Israel som berättat om hur det är att leva under ockupation och apartheid.

Medverkande: Catrin Ormestad, författare och journalist

Moderator: Anna Wester, Palestinagrupperna i Sverige

Arrangör: Palestinagrupperna i Sverige

 

Globala Torget samordnas av Olof Palmes Internationella Center i samarbete med Världskulturmuseet, och med finansiellt stöd av Sida.

Läs mer på www.globalatorget.se

 

BOKA