svenska
Lyssna
MENY

Globala Torget: Är demokratisk hållbarhet möjlig?

23 september 2021, kl. 16:20 - 17:55

Svåra och kontroversiella frågor: Finns i Sverige en laglös arbetsmarknad som påminner om slaveri? Är Israel en apartheidstat? Används svenska pensionsfonder till att kränka mänskliga rättigheter? Om hur du kan använda Agenda 2030 för att bidra till en hållbar planet. Bland deltagarna Parul Sharma

Var: Världskulturmuseet
Pris: Fri entré
Ytterligare information: Scrolla ner för att boka din biljett. Begränsat antal platser, endast förbokning. Biljetter gäller för hela blocket om tre samtal.
Plats på museet: Studion
Dekorbild

Globala Torget samlar ett 40-tal svenska organisationer som alla arbetar för en bättre värld. Under 20 år har Globala Torget varit en del av Bokmässan i Göteborg. I år kommer för första gången arrangemanget att genomföras både på Bokmässan och Världskulturmuseet.

Ett hundratal programpunkter om viktiga ämnen äger rum 23 – 26 september. I år är det särskilt fokus på tillståndet för demokratin i världen.


Din Agenda 2030. Så bidrar du till en hållbar planet

Parul Sharma beskriver det globala hållbarhetsmålen på ett lättillgängligt sätt och väcker engagemang och handlingskraft. Hon ger råd och tips om hur du som medmänniska, medborgare, företagare, lärare eller privatperson kan agera för en hållbar utveckling framåt i olika situationer.

Medverkande: Parul Sharma, människorättsjurist, författare

Moderator: Louise Lindfors, generalsekreterare Afrikagrupperna

Arrangör: Sanoma Utbildning AB

 


Är Israel en apartheidstat? Om lag och rättvisa i Israel.

Olika lagar gäller för palestinier respektive israeliska judar även när de bor inom samma område. Nyligen kom den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem med ett ställningstagande angående den diskriminering som palestinier utsätts för, främst i de ockuperade områdena men som också drabbar de två miljoner palestinier som lever i Israel.

Ställningstagandet grundar sig på de diskriminerande principer, metoder, lagar och dess tillämpningar som ligger till grund för Israels agerande och som, enligt B’Tselem, måste betraktas som apartheid.

I detta program diskuteras på vilka grunder israelisk lagstiftning och dess tillämpning har utvecklats under ockupationen. Vilka konsekvenser får det för palestiniers grundläggande rättigheter vad gäller politisk påverkan, mark rörelsefrihet och möjligheter till familjeåterförening. Vi utgår från humanitär rätt, mänskliga rättigheter och nationell civil rätt. Som stöd finns även den israeliska filmen “The Law in these parts”, som beskriver militärdomstolarnas roll på ockuperad mark. Vilka följder får detta för judiska israelers respektive palestiniers perspektiv på lag, rättvisa och människovärde?

Medverkande: Staffan Granér, doktor i ekonomisk historia, Göteborgs Universitet samt specialist inom Internationell rätt

Moderator: Annkatrin Meyerson, doktorand i offentlig rätt, Göteborgs Universitet

Arrangör: JIPF, Judar för Israelisk-Palestinsk Fred

 

Ser du slaveriet i Sverige idag?

BLLF Sweden - Front mot slaveri samtalar med författarna och journalisterna Elinor Torp och Johan Fyrk. I böckerna Vi skuggorna respektive Svartjobbsfabriken beskriver de ett laglöst arbetsliv, där människor från fattiga länder jobbar under slavliknande förhållanden i Sverige. Hur kan detta ske? Exploateringen pågår överallt omkring oss och i samtalet ställer vi oss frågan hur vi kan uppmärksamma och motverka den.

Medverkande: Johan Fyrk, författare och journalist, Elinor Torp, författare och journalist samt Cecilia Karlsson, BLLF Sweden

Moderator: Gunilla Larsson, BLLF Sweden

Arrangör: BLLF Sweden

 

 

Våra pensionspengar - miljö, människor & mänskliga rättigheter

Du kanske cyklar till jobbet för klimatets skull och samtidigt äger du, gemensamt med alla svenskar, 16 miljarder i fossila bolag via dina pensionspengar. Hur går det ihop?

Första till Fjärde AP-fonden investerar mer än 1500 miljarder i fonder och företag som vi pensionssparare inte själva kan välja bort, inte ens om de kränker mänskliga rättigheter och skadar miljön. Hur får vi fonderna att investera ansvarsfullt för att främja en hållbar utveckling, som lagen kräver?

Hör människorättsjuristen Parul Sharma berätta om ett pågående initiativ, öppet för alla, för att anmäla AP-fonderna till FN.

 

Medverkande: Parul Sharma

Moderator: Louise Lindfors, Generalsekreterare Afrikagrupperna

Arrangör: Afrikagrupperna och Jordens vänner

 

 

Globala Torget samordnas av Olof Palmes Internationella Center i samarbete med Världskulturmuseet, och med finansiellt stöd av Sida.

Läs mer på www.globalatorget.se

Illustration: Globala Torget/Olof Palmes Internationella Center

BOKA