svenska
Lyssna
MENY

Globala Torget: Konflikt som demokratisk bromskloss

23 september 2021, kl. 14:00 - 15:40

Hur garanterar vi barnens rättigheter i talibanernas Afghanistan? Hur kan hotet om förintelse från kärnvapen ersättas av gemensam säkerhet? Finns möjlighet till fred och demokrati i Nagorno-Karabach? Bland deltagarna Jan Eliasson.

Var: Världskulturmuseet
Pris: Fri entré
Ytterligare information: Scrolla ner för att boka din biljett. Begränsat antal platser, endast förbokning. Biljetter gäller för hela blocket om tre samtal.
Plats på museet: Studion
Dekorbild

Globala Torget samlar ett 40-tal svenska organisationer som alla arbetar för en bättre värld. Under 20 år har Globala Torget varit en del av Bokmässan i Göteborg. I år kommer för första gången arrangemanget att genomföras både på Bokmässan och Världskulturmuseet.

Ett hundratal programpunkter om viktiga ämnen äger rum 23 – 26 september. I år är det särskilt fokus på tillståndet för demokratin i världen.

 

14.00-14.30
Afghanistan, barns rättigheter och talibanernas återkomst

Efter 20 år drar sig nu USA och NATO drar sig tillbaka från Afghanistan. Talibanerna har åter makten – vad betyder det för barns rättigheter och tillgången till utbildning?

Rädda Barnen har varit på plats i Afghanistan sedan 1976 och arbetar över stora delar av landet.

Svenska Afghanistankommittén har över 6 000 anställda - hur påverkas möjligheten för organisationer att arbeta i landet sedan talibanerna tog över?

Medverkande:

Athena Rayburn, Director of Advocacy Save the Children Afghanistan Anna Ek, Sverigechef Svenska Afghanistankommittén

Moderator: Lisa Norström, Policyrådgivare på Rädda Barnen

Arrangör: Rädda Barnen

 

14.40-15.10
Gemensam säkerhet – eller gemensam förintelse

“I ett kärnvapenkrig finns inga vinnare, bara ömsesidig förintelse.” Det var slutsatsen i den så kallade Palmekommissionens rapport, presenterad 1982. Det hjälper inte med fler och kraftigare vapen, säkerhet kan bara nås gemensamt.

När nu spänningarna ökar mellan supermakterna, nedrustningsavtal sägs upp och massförstörelsevapnen moderniseras är det åter dags att lyfta begreppet Gemensam säkerhet. En ny internationell kommission har bildats som nästa år, 40 år efter Palmekommissionen, ska presentera en rapport om hur vi gemensamt garanterar överlevnaden för vår planet. I seminariet möts tre personer som är aktiva i ”Common Security 2022”

Medverkande: Jan Eliasson, tidigare vice generalsekreterare FN och tidigare utrikesminister, Rosaline Marbinah, ordförande Sveriges ungdomsorganisationer och ungdomsrepresentant OSSE samt Anna Sundström, generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center

Moderator: Björn Lindh, Olof Palmes Internationella Center

Arrangör: Olof Palmes Internationella Center

 

15.10-15.40
Fred och demokrati i krigets Nagorno-Karabach

Rasmus Canbäck reste som en av de första västeuropeiska journalisterna in i Nagorno-Karabach efter krigsslutet tillsammans med en lokal fotograf. Bok utkommer under hösten.

I ett kombinerat boksamtal och bildvisning ges en unik inblick i den humanitära aspekten av en länge frusen och för många okänd konflikt i Europas utkant, som till enormt lidande under 2020 åter blossade upp till blodigt invasionskrig. Rasmus berättar om förutsättningar för en fredsprocess, men också hur kriget påverkar demokratisering och byggande av öppna samhällen i Armenien och Azerbajdzjan, militärt stödda av regionens auktoritära stormakter.

Medverkande: Rasmus Canbäck, författare

Moderator: Martin Ängeby, generalsekreterare Silc

Arrangör: Silc

 

Globala Torget samordnas av Olof Palmes Internationella Center i samarbete med Världskulturmuseet, och med finansiellt stöd av Sida.

Läs mer på www.globalatorget.se

Illustration: Globala Torget/Olof Palmes Internationella Center

BOKA