svenska
Lyssna
MENY

Film: Mesquites Hjärta

27 november 2022, kl. 11:30 - 12:45

En stämningsfull, varm och humanistisk familjefilm om drömmar och jämställdhet som inte lämnar någon oberörd.

Var: Världskulturmuseet
Pris: Fri entré
Plats på museet: Studion
Grafik för filmvisningen

Film: Mesquites Hjärta, regi: Ana Laura Calderón,Mexico 2020, längd: 88 min, spanskt tal, svensk text, från 10 år och uppåt 

BOKA HÄR!

Lucia lär sig spela harpa och vill uppträda på skolans högtidsfirande, men traditionen säger att flickor inte ska spela harpa. Nu är det på tiden att den nya generationen börjar ifrågasätta förlegade idéer om hur saker och ting ska vara. En stämningsfull, varm och humanistisk familjefilm om drömmar och jämställdhet som inte lämnar någon oberörd.

Mesquites hjärta utspelas i en nordmexikansk by och kretsar kring ouppnåeliga drömmar ur ett barns perspektiv. Lucia tillhör ursprungsbefolkningen yoremefolket, även kallat mayofolket. Yoremerna lever under ett ständigt hot om att bli utkonkurrerade av moderna odlingsmetoder och har, liksom samerna, förbjudits att tala sitt språk i skolan. Utöver att diskutera hur patriarkala strukturer än idag påverkar flickors liv kan filmen användas som utgångspunkt till ett samtal om likheterna mellan minoritetsgruppers och ursprungsfolks historia.