svenska
Lyssna
MENY

Arkivens dag - textil, färg och form

11 november 2023, kl. 13:00 - 16:00

Vi har valt ut några riktiga favoriter vad gäller textil och föreläsare!  

Var: Världskulturmuseet
Pris: Fri entré
Plats på museet: Studion
Karta och människor

Det är Arkivens dag och vi har valt ut några riktiga favoriter från vår textilsamling. 

Är du intresserad av färg och fom i olika kulturer så är detta rätta dagen för dig. 

Du kan lyssna på föreläsningar om indigofärg, mönster, textilkonstnären Gösta Sandberg, paracastextilier, indisk textil och mycket mer. Vi plockar även fram tyg och formar som du kan inspireras av. 

Det blir en dag fylld av intressanta föreläsningar och workshops. 

 

13.00-13.45   

Mathilda - historien om Indiskas grundare  

Indiska-grundaren Mathilda Hamiltons färgstarka liv har nu blivit bok! Författaren och journalisten Sara Sjöström berättar utifrån Etnografiska museets bildarkiv om Hamiltons unika levnadsöde.  

 

14.00—14.30 

Modehistoria från den svenska sömnadsindustrins guldålder 

Johannes Daun berättar om när sömnad av kläder var en svensk storindustri i städer som Göteborg och Borås, och ger exempel på arkivmaterial och museisamlingar som kan användas för att utforska denna historia.  

Johannes Daun är doktor i historia och arbetar som 1:e antikvarie på Textilmuseet. 2022 gav han ut boken När man sydde kläder på fabrik: svensk konfektionsindustri cirka 1900-1980. 

 

14.30-14.45 

Bland indigo, krapp, batik och ikat… Färg och form i världskulturmuseernas arkiv och samlingar   

Arkivarie Kristofer Cavallin-Aijmer och textilkonservator Ellinor Gunnarsson berättar om textilkonst och färglära utifrån manuskript och föremål i världskulturmuseernas samlingar och arkiv med utgångspunkt i konstnären och textilvetaren Gösta Sandbergs arbete. Vi får följa hur färgrecept och tekniker har använts och spridits i olika tider och medier med fokus på allt från manuskript från 1700-talet till dagens globala digitala metoder. 

 

15.00-15.30 

Judiska kattuntryckerier och 1800-talets folkliga mode 

 Vad kopplade samman en piga från Mora och en judisk änka i Göteborg kring 1800-talets mitt?  

Från det sena 1700-talet startade invandrade judar i Sverige fabriker som tillverkade kattuner, tryckta mönstrade bomullstyger. Judar anses ha förnyat branschen både tekniskt och estetiskt. Kattunerna kom att bli en mycket populär modevara hos breda lager av den svenska befolkningen. Föredraget tar sin utgångspunkt i Pineus Kattuntryckeri i Göteborg, och änkan Betty Pineus som drev det i decennier.  

Pia Lundqvist, fil dr, docent i historia vid Göteborgs universitet 

 

 15.30-15.45 

Färg och form jorden runt 

I Världskulturmuseernas arkiv finns dokumentation från flera av de svenska expeditioner som gjordes i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. I dagböcker, fotografier och reseberättelser får vi en inblick i vart resorna gick, vad resenärerna upplevde och vilka färgstarka minnen de fick med sig hem.  

Arkivens dag arrangeras i hela sverige. Syftet med Arkivens dag är att bjuda in och inspirera till användning av arkiven men också att informera om arkiven som en del av vårt öppna demokratiska samhälle där alla har tillgång till samhällets information, såväl i förfluten tid som i nutid.

Kristofer Cavallin-Aijmer och Monica Sargren, arkivarier vid Världskulturmuseerna 

Ta med upptäckarlusten och besök Arkivens dag. Du är varmt välkommen!