svenska
Lyssna
MENY

Afrosvenskar – femton berättelser ur historien

27 september 2023, kl. 18:00 - 19:30

Afrosvenskar i historien – vilka var de? Möt författaren Johanna Berg och illustratören Maria Fröhlich i ett samtal om sin nya bok "Afrosvenskar – 15 berättelser ur historien".

Var: Världskulturmuseet
Pris: Ingår i museets årskort (140 kr/år)
Ytterligare information: Begränsat antal platser, kom gärna i god tid!
Plats på museet: Studion
Bokomslag och foto av författare och illustratör

 

Afrosvenskar – 15 berättelser ur historien är en samproduktion mellan Världskulturmuseerna och Lilla Piratförlaget. Boken lyfter fram en handfull människoöden ur den svenska historien från omkring 1700 till 1950. De porträtterade personerna var alla svarta, men på många andra sätt var de olika varandra. De levde i olika tider och på olika platser. Delade ofta vardag med andra svenskar i samma sociala klass, men kunde samtidigt ha helt unika erfarenheter i skuggan av den transatlantiska slavhandeln.  

Boken vänder sig till alla som vill veta mer om afrosvensk historia (från 12 år). 

 

Medverkande

 

Johanna Berg, arbetar med digitala utvecklingsfrågor på Världskulturmuseerna och är författaren bakom Afrosvenskar - 15 berättelser ur historien där hon spårat upp information i en mångfald av källor, och skrivit korta texter om ett litet urval av de svarta människor som rört sig i Sverige före oss.

 

Maria Fröhlich är författare, illustratör och serietecknare. På senare år har hon givit ut två egna bilderböcker, Ruby och lejon (2021) och Ruby och trolldrycken (2023). Bland mycket annat har hon också illustrerat för amerikanska Marvel, senast A treasure worthy of a king (2022). Maria undervisar även på Konstfack, och föreläser och leder workshops om teckning och illustration. 

 

Moderator

Vanessa Ansah-Pewudie är kulturarbetare med akademisk bakgrund inom afrikanska studier. Hon jobbar främst inom det konstnärliga civilsamhället med frågor som rör jämlikhet och representation. Vanessa sitter även i styrelsen för Black Archives Sweden och är medgrundare till den ideella föreningen Afroinstitutionen som växte ur den göteborgska Black Lives Matter-rörelsen.

 

I samarbete med Afroinstitutionen och Lilla Piratförlaget